Organisatiecoaching

Leergang Teamcoaching

Leergang Teamcoaching: coachen vanuit verbinding hoofd, hart en buik

De leergang Teamcoaching is bedoeld voor professionals die willen leren wat ze kunnen doen om teams te coachen in hun ontwikkeling. Dat betekent werken vanuit het hier en nu en naast ratio ook gevoel inzetten om de teams te laten leren. Als deelnemer aan deze leergang leer je daarom zowel hoofd, hart als je gevoel in te zetten. Teams doen een appel op jou. Het is de kunst niet op het appel in te gaan, maar om dat weer terug te leggen in het team en te gaan coachen, zodat het team gaat ontwikkelen en in plaats van dat jij gaat werken.  

In de leergang vormen de fasen van teamontwikkeling een kapstok voor de aangereikte stof. Verschillende fasen van teamontwikkeling komen langs, net als succesfactoren en wat het betekent om vanuit systeemdenken te werken. Je leert ongezonde teams herkennen en interventies doen om deze naar gezonde teams te coachen. De basis is de verbinding in jezelf (Presence genoemd in Theory U). Alle dagen staat oefenen centraal, door feedback op de oefeningen leer je veel over het effect van je eigen handelen. Tussen de lesdagen door pas je de oefeningen toe in je eigen context, waardoor de stof betekenis krijg en je de opgedane vaardigheden oefent. Theoretische kaders vind je in de boeken die onderdeel zijn van de leergang. 

Onderwerpen van de dagen 

Dag 1 Introductie Teamcoaching, intake vanuit verbinding hoofd, hart, buik, ervaren hoe werken vanuit Presence werkt

Dag 2 Wat zie je in het hier en nu in een team? Hoe laat je het team zien hoe ze omgaan met eigenaarschap en hoe leer je hen dat samen op te pakken? 

Dag 3 Je kijkt naar interactiepatronen in teams, gaat patronen benoemen en coachen, zodat het team zelf hun patronen gaat zien. 

Dag 4 Het voelen staat centraal: wat voel je bij het werken in het parallelproces, hoe kun je dat inzetten bij teams die opvattingen hanteren die op oordelen, cynisme of angst gebaseerd zijn zodat zij daar een draai in kunnen maken? 

Dag 5 Je leert meer over dynamieken die spelen bij teams met conflicten. Bovendien heb je ook bij het coachen van teams waarbij conflicten spelen verbinding in jezelf nodig. Wat doet het team bij jou, met welk effect? Deze informatie betrek je bij je interventies. 

Dag 6 Coachen van een team met terugval in teamontwikkeling. je zet je coachcompetenties in om het team in contact te brengen met hun eigen emoties. Om van daaruit een draai te maken naar dealen met hun realiteit. 

De begeleiding van de dag is in handen van Esther de Haan. Zij is Transitie-, Organisatie-, en Teamcoach. Sinds 2008 verzorgt ze twee maal per jaar leergangen op het gebied van Teamcoaching, Theory U en Transities. Esther is tevens auteur van boeken over deze thema's. Haar Missie: professionals uitnodigen leiderschap te nemen voor hun Missie, waarmee ze impact creeren in hun context om zo samen een sociaal en ecologisch duurzame samenleving te realiseren. 

Praktische zaken

Data 2021: 11 februari, 11 maart, 8 en 22 april, 20 mei en 10 juni. De lestijden zijn van 9.00 – 16.30 uur, lokatie: Joos Banckersweg 20-2. De kosten zijn € 2.400,-. Lunch, koffie & thee, cursusmateriaal en Kookboek voor teams zijn inbegrepen. Na aanmelding volgt praktische informatie en de factuur voor betaling. Voor vragen kun je contact opnemen: 06-47284904. 

Aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Veranderen met mensen

is samen leren